Önce sideral ve tropical olayını anlatayım .
Çok basit anlatayım. Bir harita çizeceğiz ve bazı denklemler gerek. Vedik astroloji sisteminde hesaplamalarda alınan orijin sabit yıldızlardır. Spica isimli Yıldızı baz alır. Batı astrolojisi sabit yıldızlara bakıyor ama hesaplamalarda orijin olarak bunu kullanmıyor. Bir sürü hesaplamalar yapılıyor ve sonunda ekinoksların presesyonu yüzünden de batı ile vedik arasında 2000 yılında 23 derecelik bir fark oluşuyor. Bu yüzden 1 Ocak tarihinde doğan bir şahıs Güneş'in batı astrolojisinde 11 derece Oğlak olduğunu hesaplıyor, vedikte bir yazı okuyor bir bakmış 17 derece Yay olmuş. Dolayısıyla aklı karışıyor. Ben şimdi ne yapacağım diyor. Bu fark ekinoksların presesyonu yüzünden bu şekilde yıllar içinde daha da artacak. 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 derece farklar oluşacak ilerki yüzyıllarda hatta!
Rişiler yani kadim bilgeler oturmuşlar hesaplamışlar ve anlamışlar ki vedik astroloji sistemi insan ruhunu anlatabilir. Mevsimsel sistem insanlara uygun değil. Yani sabit yıldızlara göre hesapladıkları tablolar ve formüller seni sana göstermişler. Bunun için daşa sistemini saniyesine kadar yaratmışlar. Bu daşa çizelgenizde 5 dakika sonra değişen enerjinizi ölçebiliyorsunuz.
Diğer sistem mevsimsel zodyağı (yani şu an batı astrolojisinin kullandığı sistemi) fırtınalar, yağmurlar, mevsim konusu için kullanmışlar.
Yanı kısacası vedik astroloji insanın ruhunun ve bedeninin karmasını anlamasında daha iyidir , batı astrolojisi ise rutin fiziki olayları tahmin etmekte iyidir .
İkinci olarak elementlere değinelim , sideral zodyak kullanırken direkt olarak elementlere bakmaktan ziyade gezegenlerin eşleştiği elementleri hesaplayarak kişinin hangi Guna enerjisine uygun olduğunu görürüz. Basit bir hesaplama yapalım .
A kişisi İstanbul'da 1970 yılının ocak ayının 1 inde doğmuş .
A kişisinin hem tropical hem sideral zodyakta haritasini çıkardım .
Öncelikle sizin dediğiniz gibi yapıp elementlerin sayısına bakalım .
Tropical de 0 ateş 11 toprak 11 hava 5 su var .
Sideral de 4 ateş 7 toprak 5 hava 1 su var .
Peki bu veriler sideral zodyağın ise yaramaz olduğu anlamına mi gelir ?
KESİNLİKLE HAYIR !
Yükselen , güneş burcu ve ay burcunu özellikle dikkate alarak baskın guna enerjisini bulacağız .
Sideral zodayaga göre olan tablodaki gezegenlerin elementlerinden kişinin Guna hesaplamasını yapınca görüyoruz ki ;
Yükselen burcu başak tamastik , güneş burcu yay satvik, ay burcu başak tamastik enerjiler etkisinde .
Satvik enerjiler sükunet ve uyumdur , huzur ve akıldır . Ruhsal gelişim , doğayla uyum , meditasyon ve yogayla ilişkilidir diyebilirim .
Rajastik enerjiler tutku ve dünyevi arzuların başlayıp arttığı yerdir . Coşkuyu, atılganlığı , başarıya ve zevke olan açlığı temsil eder .
Tamastik enerjiler insanın karanlık ve görünmeyen yönüdür . Tamastik enerjiler acı deneyimler yoluyla dersler alma ve ruhsal gelişimin yolunu açmayı , cahilliği ve dunyevi arzulara olan düşkünlüğü temsil eder .
A kişisinin tamastik enerjileri yüksek , satvik enerjileri orta , Rajastik enerjileri ise zayıf durumda . Bu durumda söyle diyebiliriz ; A kişisi, mantıklı ve duygularına hakim olma yolunda yeteneği olan , ruhani konulara eğilimli , spritüel gelişim yolunda ilerlemeye başlamış yada başlayacak .
Fakat tamas enerjilerinin baskın olması onu hayatında büyük hatalara ve kötü deneyimlere itiyor . Düşünmeden hareket eden ve beklenmedik sorunlar ile karşılaşan biri olabilir .
Ayrıca Rajastik enerjileri zayıf konumda , bu A kişisini konfor alanından çıkamayan , korkak, pasif ve pes eden bir kişi yapabilir .
Lâkin bu kötü deneyimleri artık açılmaya başlamış olan ruhsal yönünün de etkisi ile atlatmayı başaracaktır . Acı yoksa kazanç da yok .
Bu yorumu çok daha derinleştirebilirim ama anlamanız açısından bu kadarı yeterli
Sadece element yorumlaması ile Guna sistemini karşılaştırın . Hangisi daha detaylı ve doğru tahmin verebilir ?
Astroloji bilgimizi geliştirmemiz için gökten beyaz atlı prenslerin inmesine gerek yok . Zaten fazlası ile kullanabileceğimiz kadar bilgi var . Kendi aklımız ve zekamızı kullanarak sistemlerin doğruluğunu , hatalarını ve eksiklerini anlayabiliriz .
Astrolojiye pazar demedim , bir daha okuyun. Anlayamadıysanız ben size kelimelerin anlamları ile tek tek açıklayabilirim .
Wooow ne kadar da mantıklı ! Jos daki bilgilerde eksik bulan tanrılara karşı gelmiş oluyor !!!! . Pythia ve lydia Şeytan mı yahu ?
Onların her dediğine neden tapıyorsunuz ?
Buradaki çoğu kişi doğru düzgün Şeytan ile iletişime geçmemiş ama forumda ne dense inanıyor . Benim yazdığıma da %100 inanmayın , kendiniz araştırın deneyin .
Son olarak dostça bir tavsiye , bilmediğiniz konularda başka insanlara tavsiye vermeye yada eleştiri yapmaya kalkmayın, üzülürsünüz
İngilizcem olsa Pythia veya lydia farketmez onlarlada tartışırdım bu konuyu.